Speedway

Speedway-Foto

Denna bild är tagen på Malmö Motorstadion i juni 2011 där jag har tagit upp denna sport som veteranspeedway.


Att köra speedway gjorde jag i min ungdom och när jag kom hem från skolan lade jag läxorna åt sidan för att träna speedway runt huset där vi bodde.


Min far som på den tiden körde Speedway lärde mig starter, kurvtagning med mera och min mor sprang från fönster till fönster i bostaden under tiden jag åkte runt huset.

Även Speedwaycykeln skall besiktigas inför varje tävling enligt regelverk som är framtaget för denna sport.


Väntan på klartecken för start att köra in på Speedwaybanan, det är mycket kontroll och säkerhet som ovillkorligen måste följas upp.


Grönt ljus, startgrinden går upp bakhjulet spinner, Speedwaycykeln drar iväg in i första kurvan och hur var det nu?


Tyngdpunkten fram över styret glid rakt med vänsterfoten mellan motor och gaffelben och tryck med högerfoten på fotpinnen samt reglera med gasen.


Det är mycket teknik, styrka och kondition!

Här transporteras Speedwaycykeln av märket Jawa 500cc på ett släp till Eslöv för att skruva isär de olika detaljerna för översyn och justering, det är en mycket viktig operation för speedwaycykel.


Denna specifika racermotor har två överliggande kamaxlar med fyra ventiler och en kompression som är på 14:1 drivmedel ren metanol.


Smörjoljan är en ricinusolja som tål mycket höga temperaturer och som kan blandas med metanol.


Här på golvet kontrolleras kopplingen noggrant av min katt, ingenjören ”Katti” och ingenting går förbi hennes näsa.

Säkerhetsdetalj är dödmansgreppet, kortslutaren med ett snöre runt handleden om man råkar omkull, för att då stannar motorn.


Denna säkerhetsdetalj har jag dragit nya kablar för att vara helt säker på att det fungerar och kontrolleras inför varje tävling.


Speedwaycykeln har olika starka färger, ramen som i grunden är svart, bränsletanken, oljetanken och skärmar i silverfärg och de små detaljer som är röda för att få en vacker kombination på Speedwaycykeln.


Färgsättningen är lite av personligheten, som sätter prägel över Speedwaycykel.


En liten detalj, är att måla insexbultarna till kugghjulsinfästning på bakhjulet.


Bulthuvudena glänser med den röda färgen mot kugghjulet och som är av aluminium.


Bakskärm och oljetankligger på köksbänken efter olika justeringar.


Här är hela samlingen av Speedwaycykeln som ligger på mjukt underlag, utan motor och hjul.

Motorn har jag på översyn och renovering och allt kommer att monteras ihop, till den tidpunkt då startgrinden går upp under kommande säsong. 


Här är bilder på Speedwaycykel i delar och som är hopmonterad, står färdig samt väntar på att få bäras varsamt ner till mitt garage.